Следвайте Гласове в ТелеграмРъководителят на ООН Антонио Гутериш призовава в събота

...
Следвайте Гласове в ТелеграмРъководителят на ООН Антонио Гутериш призовава в събота
Коментари Харесай

Арабската среща за Газа настоя за независима палестинска държава

Следвайте " Гласове " в Телеграм

Ръководителят на Организация на обединените нации Антонио Гутериш приканва в събота за „ филантропично преустановяване на огъня “ във войната сред Израел и терористичната група Хамас, изисквайки „ дейности за преустановяване на този ужасяващ призрачен сън “.

Обръщайки се към „ Среща на върха за мир “ в Кайро, до момента в който спорът бушува трета седмица, Гутериш сподели, че палестинският анклав от 2,4 милиона души претърпява „ филантропична злополука “, с хиляди починали и повече от милион разселени, защото израелските удари са ориентирани против терористични групи в линията Газа. „ Ние се срещаме в сърцето на район, който се люлее от болежка и е на крачка от пропастта “, сподели той на срещата, включваща водачите на Египет, Ирак, Йордания и ОАЕ, както и на Италия, Испания и Палестина.

Гутериш сподели, че „ претенциите на палестинския народ са законни и дълги “ след „ 56 години окупация без забележим край “, само че акцентира, че „ нищо не може да оправдае всеобхватното нахлуване на Хамас, което тероризира израелските цивилни “. Тогава той сподели, че „ тези отвратителни офанзиви в никакъв случай не могат да оправдаят груповото наказване на палестинския народ “. Кралят на Йордания Абдула II прикани за „ неотложно преустановяване на войната против Газа “ и осъди това, което той назова „ световно безмълвие “ по отношение на гибелта и страданието на палестинците. „ Посланието, което арабският свят чува, е мощно и ясно: животът на палестинците има по-малко значение от този на израелците. Нашето битие имат по-малко значение от съществуването на другите “, сподели той. „ Прилагането на интернационалното право не е наложително. И правата на индивида имат граници - стопират до граници, стопират до раси и стопират до религии.

Египетският президент Абдел-Фатах ал-Сиси съобщи, че „ единственото решение “ на израелско-палестинския спор е „ справедливостта “, „ палестинците би трябвало да осъзнаят законните си права на самоопределяне “ и да имат „ самостоятелна страна на своята земя “.

Палестинският президент Махмуд Абас акцентира настояването си за решение с две страни и „ завършек на израелската окупация “ и отхвърли това, което предизвести, че може да бъде „ втора Накба “. „ Накба “, арабската дума за „ злополука “, се употребява от палестинците, с цел да напомнят изселването и лишаването от благосъстоятелност, които са претърпели по време на установяването на Израел и войната за самостоятелност през 1948 година „ Няма да си тръгнем “, повтори той три пъти в края на речта си.
Кайро и Аман неведнъж отхвърлиха апелите огромен брой бежанци да влязат в Египет от Газа, предупреждавайки, че „ насилственото разселване “ на палестинците ще докара до „ премахване на палестинската идея “.

Турският външен министър Хакан Фидан прикани сегашният спор да се трансформира, „ не в районен пожар, а в плодородна почва за обективен и дълготраен мир “. Той също по този начин осъди „ безусловната военна помощ за Израел, която служи единствено за поддържане на окупацията “.

Саудитският външен министър принц Фейсал бин Фархан осъди неуспеха на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации да одобри резолюция в сряда, призоваваща за преустановяване на огъня, след несъгласие на Съединени американски щати. Посланикът на Съединени американски щати в Организация на обединените нации Линда Томас-Грийнфийлд сподели, че резолюцията е блокирана, тъй като текстът не включва ценене на правото на Израел да се пази. „ Както всяка нация в света, Израел има присъщото право на самозащита, както е отразено в член 51 от Хартата на Организация на обединените нации “, сподели тя.

Инфо: dariknews.bg

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР